Najstaršie vinárstvo na svete
Najstaršie "vinárstvo" bolo odkryté v jaskyni v Arménsku.
Za pravlasť kultivovaného viniča tak môžeme považovať Kaukaz.
Na území Arménska boli objavené rôzne artefakty, ktoré dokazujú, že na danom mieste sa vyrábalo víno ako hlinené nádoby či preš ale aj sedimenty, zaschnuté červené víno alebo semienka viniča.
Pod pojmom "preš" si samozrejme nepredstavíme ten, ktorý sa používa dnes. Boli to akoby hlinené misy, kde sa šliapaním vytláčal postupne mušť, ktorý následne aj so šupkami uložili do drevených alebo hlinených amfor zvaných "kvevry".
Tieto dádoby sú zakopané v zemi niekoľko mesiacov. Pri otávraní týchto "kvevry" ide o výnimočnú udalosť, na ktorú sa všetci tešia. Nefiltrované víno oddelené od šupiek sa prečerpá do čistej nádoby, ktorá sa vzduchotesne uzavrie. Dá sa povedať, že túto metódu používajú Arménci dodnes. Moderný vinár by povedal, že spracúvajú vlastne oranžové víno (biele spracované metódou modrej odrody).